Fluorocarbon

Vaak krijg ik de vraag wat is fluorocarbon nou eigenlijk en wat zijn de eigenschappen?

 

In dit artikel wil ik hier verder op ingaan.

Fluorocarbon is een lijn die in de jaren 90 in Japan is ontwikkeld en veelal als leader gebruikt wordt. De chemische afkorting is PVDF en heeft een hoge dichtheid waardoor het een zinkende lijn is. Door zijn lichtbrekingsindex die nagenoeg gelijk is aan water is het onder water nagenoeg onzichtbaar en wij weten bijna allemaal dat het meer vis in het net geeft omdat de vis er minder van schrikt.

Doordat het een zinkende lijn is loopt deze heel mooi over de bodem zodat bijvoorbeeld ook kunstaas dieper door het water gaat. Omdat fluorocarbon geen water opneemt, de knoopsterkte en de treksterkte blijven altijd gelijk.

Het is gevoeliger dan monofilament als gevolg van de dichtheid en het niet opnemen van water. Het is bestendig tegen UV licht. Het is duurzaam, wordt niet zwakker in zonlicht en is schuurbestendiger dan nylon monofilament. In combinatie met de onzichtbaarheid is dit een fantastisch materiaal. Wat ook een hele leuke eigenschap is, is dat de soepelheid en het geheugen niet veranderen in het water en dat willen wij eigenlijk allemaal.

De lijn is bijzonder schuurvast en de enige lijn die zonder het toevoegen van hulpmiddelen zinkt. De lijn is uitstekend geschikt als zowel hoofdlijn en uiteraard als haaklijn.

Een nadeel van fluorocarbon is dat het bij een gelijke dikte een lagere treksterkte heeft als gewoon nylon en gevoeliger is voor wrijving waardoor de lijn iets snellen ruw wordt maar dit weegt zeker niet op tegen de voordelen van deze lijn.

Ik hoop dat ik met dit stukje u iets wijzer heb kunnen maken wat fluorocarbon is en wat de eigenschappen van dit materiaal is.

 

Ik wens jullie dan ook allen veel plezier met deze lijn en veel vis op de kant.

 

Link naar de lijnen in de shop: 

https://www.forelshop.be/tft-lijnen-fluocarbon/

 

Happy fishing,

 

Martin Woning,

©Promoteam Forelshop.nl